Rejestracja konta

Rejestrując się w serwisie będziesz miał(a) możliwość skontaktowania się z innymi użytkownikami, zamieszczania ogłoszeń, zdjęć, komentarzy etc.

Rejestruję się »

Logowanie do konta:

 




Dziś tej mocy bardziej Wam potrzeba niż w jakiejkolwiek epoce dziejów...

Aktualności


Kiedy obchodzimy Tłusty Czwartek w 2016 roku?


"Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" - mówi powstałe jeszcze w języku staropolskim porzekadło. W tym roku Tłusty Czwartek obchodzimy 4 lutego, ale już dziś poznaj najlepszy przepis na pączki! 


 


Przepis na pączki


Składniki:


10 jaj


20 dkg masła


7 dkg drożdzy


1,5 szklanki mleka


1 kg mąki


1 szklanka cukru pudru


1 duży cukier waniliowy


starta skórka z cytryny


mały kieliszek spirytusu


powidła śliwkowe lub inne do nadzienia


1-2 l oleju do smażenia


 


Wykonanie:


Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru  i 3  łyżki  mąki,  trochę ciepłego mleka, wymieszać, rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.


Utrzeć masło z cukrem, wbijać po jednym żółtku, wlać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, dodać sól, startą skórkę z cytryny, spirytus, zagnieść ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, musi zwiększyć objętość dwa razy.


Nabierać łyżką ciasto, rozciągnąć w ręku, nałożyć 1/3 powideł śliwkowych (lub innych), zlepić brzegi do góry, w torebkę. Zlepieniem kłaść  pączki w dół na posypany mąką stół, przykryć ściereczkami aż wyrosną.


Rozgrzać w płaskim, dużym rondlu olej. Wrzucić do gorącego tłuszczu kawałek ciasta, jak wypłynie, to znaczy, że tłuszcz jest dostatecznie gorący. Wrzucać pączki zlepieniem w dół i przykryć pokrywką, smażyć około 2-3 minuty, następnie odwrócić  na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Wyjmować pączki na ręczniki papierowe, żeby ociekły od tłuszczu. Przełożyć na talerz , gdy podeschną posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego :)


 


 


« powrót


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany(a) aby oglądać tą zawartość, aby móc dodawac komentarze.

rn