Rejestracja konta

Rejestrując się w serwisie będziesz miał(a) możliwość skontaktowania się z innymi użytkownikami, zamieszczania ogłoszeń, zdjęć, komentarzy etc.

Rejestruję się »

Logowanie do konta:

 




Dziś tej mocy bardziej Wam potrzeba niż w jakiejkolwiek epoce dziejów...

Aktualności


Tłusty Czwartek-dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału


Tłusty czwartek to okazja ruchoma związana z przebiegiem roku liturgicznego, a dokładnie – z datąŚwiąt Wielkanocnych. Jest to bowiem dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału i jednocześnie zwiastujący nadejście Wielkiego Postu. Tłusty czwartek znany jest w większości krajów o obrzędowości chrześcijańskiej.

W 2021 roku okazja ta wypada 11 lutego.

Tłusty czwartek pojawił się w Polsce w XVII wieku. W przeszłości zwany był również czwartkiem „zapuśnym” lub „combrowym”. Pierwsza z nazw wywodzi się od „zapustów”, czyli staropolskiego określenia karnawału. Druga natomiast wzięła się od Combra, legendarnego małopolskiego kupca, który był tak uciążliwy dla krakowskich przekupek, że kiedy zmarł w Tłusty czwartek, kobiety postanowiły to uczcić i na pamiątkę tego wydarzenia hucznie świętowały co roku o tej porze na Rynku.

Jak sama nazwa wskazuje, celebrowanie tłustego czwartku polega na solidnym objadaniu się przed Wielkim Postem. W tym celu na tłusty czwartek przygotowywano zawsze najbardziej kaloryczne przysmaki. Symbolem tego dnia stały się pączki, które, co ciekawe, serwowano w przeszłości nie na słodko, ale pikantne i „na tłusto”. Pączki przyrządzano bowiem z ciasta chlebowego i faszerowano boczkiem oraz mięsem. Dopiero w XVI wieku na polskich stołach zagościły słodkie pączki.

Obecnie, podobnie jak w przeszłości, celebrowanie tradycji tłustego czwartku polega na delektowaniu się kalorycznymi przysmakami, przede wszystkim pączkami z lukrem lub z cukrem pudrem. Cukiernie co roku przygotowują na tę okazję szeroką gamę pączkowych słodkości: z różą, marmoladą, czekoladą czy adwokatem. Innym tradycyjnym smakołykiem tłustoczwartkowym jest chrust, zwany inaczej faworkami. Są to smażone ciastka, zawijane w kształt kokardki i podawane z obfitą ilością cukru pudru. Czasami zamiast chrustu przyrządza się tak zwane róże karnawałowe.

Tradycyjnie wierzono, że zajadanie tych przysmaków w Tłusty czwartek stanowi nie tylko ostatnią okazję do pofolgowania sobie przed Wielkim Postem, ale ma również zapewnić pomyślność przez cały rok. Innymi słowy – kto nie zje tego dnia choćby jednego pączka albo chruściku, tego dola nie będzie słodka.

www.dniwolne.pl


« powrót


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany(a) aby oglądać tą zawartość, aby móc dodawac komentarze.

rn