Rejestracja konta

Rejestrując się w serwisie będziesz miał(a) możliwość skontaktowania się z innymi użytkownikami, zamieszczania ogłoszeń, zdjęć, komentarzy etc.

Rejestruję się »

Logowanie do konta:

 




Dziś tej mocy bardziej Wam potrzeba niż w jakiejkolwiek epoce dziejów...

Zdrowie


Regularne jedzenie pistacji umożliwia nam znaczną poprawę zdrowia, samopoczucia i urody.


Pistacje: źródło potasu i gamma-tokoferolu


Regularne jedzenie pistacji umożliwia nam znaczną poprawę zdrowia, samopoczucia i urody. Składniki bioaktywne zawarte w tym rodzaju orzechów chronią organizm przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, począwszy od nadciśnienia tętniczego, a skończywszy na nowotworach. Pistacje są bogate w potas – pierwiastek mineralny, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych oraz warunkuje prawidłową pracę mięśni. 
rnJako jeden z trzech elektrolitów, jest odpowiedzialny za utrzymanie w równowadze gospodarki wodnej organizmu oraz przeciwdziała jego zakwaszeniu. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega drżeniu mięśni, dba o prawidłowe ukrwienie mięśnia sercowego i wspomaga koncentrację. Żadne inne orzechy nie dostarczają tyle potasu, ile orzechy pistacjowe. Poza tym są również źródłem magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku i selenu. Spośród witamin, najwięcej w nich witaminy B6, B1, K oraz E. Ta ostatnia jest silnym antyoksydantem, który przed stresem oksydacyjnym chroni przede wszystkim komórki skóry, minimalizując efekty fotostarzenia. W dodatku, witamina E występuje w pistacjach w dużym stężeniu pod postacią γ-tokoferolu (gamma-tokoferolu), który zapobiega chorobom układu krążenia i rakowi prostaty. 
rn
rnPistacje w profilaktyce miażdżycy i chorób serca
rnZ pistacji możemy czerpać nie tylko witaminy i minerały. Są one pełne także składników bioaktywnych, spośród których na szczególną uwagę zasługują fitosterole oraz resweratrol. Fitosterole to grupa steroli roślinnych, które po dostaniu się do jelita cienkiego blokują nadmierne wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. To, z kolei, pozwala na obniżenie całkowitego stężenia cholesterolu w surowicy krwi i obniża prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę. Fitosterole dostarczane organizmowi w optymalnych dawkach są całkowicie bezpieczne – same wchłaniają się bowiem w bardzo niewielkiej ilości. 


Resweratrol pogromca cholesterolu


Działaniem antymiażdżycowym charakteryzuje się też wspomniany już resweratrol, należący do grupy związków fenolowych, pogromca cholesterolu. Z jego wysokiej zawartości słynie przede wszystkim czerwone wino, które uchodzi za genialny środek zapobiegawczy, chroniący przed chorobami serca i układu krwionośnego. Dla osób, które nie przepadają za alkoholem lub raczą się czerwonym winem sporadycznie (najlepszym potwierdzeniem działania resweratrolu jest wszak długowieczność Francuzów, którzy piją je codziennie), pistacje będą doskonałym źródłem zastępczym tej substancji. 
rn
rnFitosterole i resweratrol czynią z orzechów pistacjowych bardzo cenny produkt żywnościowy. Warto jednak pamiętać, że w jeszcze większym stopniu o ich wartości decydują nienasycone kwasy tłuszczowe, które przed nadciśnieniem, miażdżycą i chorobami sercowymi chronią nas zdecydowanie najskuteczniej. A dodatkowo odżywiają mózg, odmładzają skórę i poprawiają pracę narządu wzroku. Tłuszcz orzechów pistacjowych zawiera głównie kwasy oleinowy i palmitynowy. 
rn
rnPistacje bogate w karotenoidy!


Na tle innych orzechów pistacje zawierają stosunkowo duże ilości białka oraz obfitują w błonnik i, co ciekawe i niespotykane w tej grupie produktów, także w karotenoidy. Jako jedyne, pistacje zawierają bowiem zeaksantynę i luteinę, znane ze zbawiennego wpływu na pracę narządu wzroku. Chronią oczy przede wszystkim przed rozwojem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. 
rn
rnJak dużo pistacji należy jeść? 
rn
rnPistacje niemal w połowie składają się z tłuszczu, a wartość kaloryczna ich 100-gramowej porcji wynosi około 550 kcal. W zależności od zapotrzebowania energetycznego (które warunkowane jest przez płeć, stan zdrowia, intensywność trybu życia), codziennie możemy spożywać od 60 do nawet 120 gramów pistacji tak, aby pokryć do 20% naszego dobowego zapotrzebowania na energię. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii, taka ilość pistacji jedzona regularnie, już w krótkim czasie pozwoli na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi o kilkanaście procent. 
rnWłączając pistacje do naszego jadłospisu, nie bądźmy jednak bezrefleksyjni. Jak wiemy, orzechy te smakują wspaniale i chętnie wykorzystujemy je jako dodatek do kalorycznych przekąsek i słodkich wypieków, tymczasem lepiej jeść je oddzielnie. Niestety, w marketach możemy kupić zazwyczaj pistacje prażone lub solone. A udział soli czy tłuszczów trans w ich przetwarzaniu, przekreśla większość benefitów zdrowotnych, jakie moglibyśmy mieć jedząc te orzechy na surowo. Dlatego pamiętajmy, że najzdrowsze pistacje to pistacje naturalne – nieprzetworzone i bez dodatku soli. 
rn
rnOrzechy pistacjowe pozyskiwane są z wielu rejonów świata. Różne gatunki drzewa pistacjowego uprawia się bowiem w Afryce, Ameryce, Azji Mniejszej i Środkowej, a także na południu Europy. Roślina ta daje przepyszne owoce, bogate w wiele cennych składników odżywczych. Orzechy zawierają między innymi potas, magnez, witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz resweratrol i fitosterole, które zapobiegają miażdżycy i wspomagają układ krwionośny. Warto jeść pistacje w formie surowej, bez dodatku soli – są wtedy najzdrowsze i najmniej kaloryczne. 
rnżródło:www.ekologia.pl


 


 


« powrót


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany(a) aby oglądać tą zawartość, aby móc dodawac komentarze.

rn