Rejestracja konta

Rejestrując się w serwisie będziesz miał(a) możliwość skontaktowania się z innymi użytkownikami, zamieszczania ogłoszeń, zdjęć, komentarzy etc.

Rejestruję się »

Logowanie do konta:

 




Dziś tej mocy bardziej Wam potrzeba niż w jakiejkolwiek epoce dziejów...

Przepisy kulinarne


Ciasto Lion bez pieczenia


Składniki:

400 g herbatników maślanych

460 g masy kajmakowej

200 ml śmietanki 30 %

3 łyżki cukru pudru

750 g serka mascarpone

6 sztuk drobno posiekanych batonów Lion

660 ml śmietanki 36 %

70 g mlecznej czekolady

3 szt. śmietan fixy

 

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową (zostaw w puszce 2 czubate łyżki masy kajmakowej), a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.
  2. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30% (200 ml). Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj  2 łyżki masy kajmakowej oraz  4 posiekane batony Lion, wymieszaj za pomocą łyżki.
  3. Powstałą masę wylej do formy na herbatniki i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.
  4. Ubij na sztywno śmietankę 36 % (660 ml)  wraz z 3 łyżkami cukru pudru i 3 śmietan fixami. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
  5. Na koniec posyp ciasto z wierzchu startą czekoladą mleczną, umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin. 
  6. Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.

 

Smacznego!
 


« powrót


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany(a) aby oglądać tą zawartość, aby móc dodawac komentarze.

rn