Rejestracja konta

Rejestrując się w serwisie będziesz miał(a) możliwość skontaktowania się z innymi użytkownikami, zamieszczania ogłoszeń, zdjęć, komentarzy etc.

Rejestruję się »

Logowanie do konta:

 




Dziś tej mocy bardziej Wam potrzeba niż w jakiejkolwiek epoce dziejów...

Przepisy kulinarne


Sernik z brzoskwiniami


Składniki na kruche ciasto:


    rn
  • 250 g masła lub margaryny
  • rn
  • ½ szklanki cukru
  • rn
  • 3 żółtka
  • rn
  • 1½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • rn
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • rn
  • 1 cukier waniliowy
  • rn

Wszystkie składniki zagnieść szybko ręcznie do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, jedną część włożyć do lodówki, drugą włożyć do zamrażarki (ciasto musi stwardnieć na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).


 


Składniki na masę serową:


    rn
  • 70 dkg zmielonego  twarogu  
  • rn
  • 1 mały budyń śmietankowy
  • rn
  • ½ szkl oleju
  • rn
  • 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
  • rn
  • ½ szklanki cukru
  • rn
  • 1 ½ szklanki mleka
  • rn
  • sok z cytryny
  • rn
  • cukier waniliowy
  • rn

 


W misie miksera miksujemy wszystkie składniki razem do otrzymania jasnej, puszystej masy.


 


Składniki na piankę z brzoskwiniami:


3 białka


1 łyżka budyniu śmietankowego


¼ szklanki cukru


1 puszka brzoskwiń w syropie


 


Wykonanie:


Dużą głęboką blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Na spodzie wylepić kruche ciasto, na wierzchu rozsypać  1 łyżkę bułki tartej. Na to wylać masę sernikową i piec około 30 min. w temp. 180 st.


W międzyczasie: zetrzeć drugą część kruchego ciasta z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.


Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić w kostkę. W misie miksera ubić białka, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać do otrzymania sztywnej piany. Wymieszać z budyniem i z brzoskwiniami.


Na podpieczonej masie serowej rozłożyć piankę z brzoskwiniami. Na wierzchu rozsypać starte kruche ciasto.


Piec kolejne około 30 min. w temperaturze 180ºC. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.


Wierzch sernika można udekorować polewą czekoladową i wiórkami lub orzechami.


                                                                                         


                                                                                                                        Smacznego :-)


 


« powrót


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany(a) aby oglądać tą zawartość, aby móc dodawac komentarze.

rn